Kunstfanaatjes bij het Nationaal Onderwijsmuseum

Kunstfanaatjes

Brigitte & Max

Brigitte (42) en Max (9) zijn echte kunstfanaatjes! In binnen & buitenland ondernemen zij leuke culturele activiteiten. Natuurlijk ook in hun eigen stad Dordrecht. Van een interessante expo tot een theatervoorstelling, concert of spannende film in de bioscoop. Gelukkig voor hen is er in Dordt genoeg te beleven!

Het is zo gezellig om er samen met je kids op uit te gaan, maar het is soms als ouder best een uitdaging om weer een leuke activiteit te bedenken. Ik vind het belangrijk dat mijn zoontje kennismaakt met kunst en cultuur. Daarom sleep ik hem sinds zijn babytijd al mee naar het museum of het theater. Naast het plezier, de mogelijkheid om samen met je kleintje iets te beleven – wat weer zorgt voor hechting en nieuwe familierituelen – leer je hem of haar op deze manier ook dat er meer perspectieven zijn en bovendien wordt je kroost er creatief van.

Tips voor met kids!

Gelukkig is er in Dordrecht veel en divers cultureel aanbod. Zo is er altijd wel wat te doen op de woensdagmiddag, het weekend of in de vakantie. Laatst bezochten we een van de oudste musea van Nederland: het Dordrechts Museum. Dit museumuitje is niet alleen heel leerzaam (Ik bedoel: hallo zes eeuwen aan schilderkunst!), maar minstens net zo leuk. Zowel voor mijn kind als voor mezelf!

Van mooie landschappen tot kleurrijke hedendaagse werken, de collectie van het museum is zo afwisselend. En het Museumdobbelspel (4+), dat je gratis kunt ophalen bij de balie, zorgt ervoor dat je als gezin het museum op een speelse manier kunt ontdekken. In het spellendoosje zit een speciale dobbelsteen en een boekje met vragen zoals: hoeveel oren vind je in deze ruimte? Dit is echt leuk om samen te doen! Ook favoriet bij mijn zoontje is de Tekengids die je in de museumshop kunt kopen. Hiermee ontdek je de collectie door middel van creatieve (teken)opdrachten.

Met kinderen naar het Dordrechts Museum | Kunstfanaatjes | Cultuur In Dordrecht

Doen met kids

Rondleidingen
Voor kids

KinderKunstVeiling

za 8 jun. 2024 14:30
Rondleidingen
Voor kids

Maak je eigen kunst

wo 5 jun. 2024 14:00
Voor kids
Voorstelling

Kleine Frederik

wo 29 mei 2024 14:00
Rondleidingen
Voor kids

Familiespel in Kunst voor de Kost

wo 15 mei 2024 - zo 8 sep. 2024
Bachfestival
Voor kids

Bach to the Future

zo 23 jun. 2024 13:00
Bachfestival
Concert
Voor kids

LOKS - Four generations of sound

zo 23 jun. 2024 15:00
Voor kids

Aahhh..! Over relaties, diversiteit, seksualiteit en gevoelens in de klas

wo 16 okt. 2024 18:30
Voor kids

Mignon Nusteling: Creatieve Workshop

zo 22 sep. 2024 14:00
Voor kids

Mignon Nusteling: Creatieve Workshop (ochtendworkshop)

zo 22 sep. 2024 11:00
Voor kids

Mignon Nusteling: Workshop

zo 22 sep. 2024 14:00

Samen ontdekken

Ook een vaste klant zijn wij bij het Nationaal Onderwijsmuseum. Wij komen hier graag, want er is zoveel te zien & te doen! Zo kun je ontdekken hoe het op school was in de tijd van jouw (overgroot) opa en oma. Ook is er de tentoonstelling ‘boom, roos, vis’ dat over leren lezen en leesplezier gaat. Je kunt een leuke speurtocht doen in het Letterbos of een kijkje nemen in de spannende escaperoom de Griezelbus. De nieuwste tentoonstelling ‘Aahhh..! Over lichaam, seksualiteit, gender en consent’ hebben we nog niet gezien, dus we zijn razend benieuwd.

Met kinderen naar het Nationaal Onderwijsmuseum | Kunstfanaatjes | Cultuur In Dordrecht

Aahhh..!

Vind jij praten over seksualiteit met je kinderen lastig? In deze expo bepaal je zelf wat je ontdekt én wat niet. Van seksualiteit, verliefd zijn tot gender en het stellen van grenzen. Vind je een bepaald onderwerp nog niet geschikt, dan sla je dit heel gemakkelijk over. Hoogteverschillen en kleur zorgen dat sommige opdrachten aantrekkelijk zijn voor jonge kids, en andere voor oudere. Ook bestaat het beeldmateriaal bewust uit illustraties om het minder expliciet te maken. Met het speciale LIJFboek met allerlei vragen en opdrachten worden we door de tentoonstelling gegidst. Ik merk dat mijn zoontje op een heel natuurlijke manier de dingen kiest en bekijkt die passend zijn bij zijn leeftijd. De knuffelige Flikvlooi maakt het bezoek helemaal leuk. Samen met deze interactieve robotknuffel ontdekken we alles over het lichaam, verliefd zijn enzovoort. We eindigen ons bezoek met een sapje en een lekkere koek in het gezellige museumcafé.

Met kinderen naar het Nationaal Onderwijsmuseum | Kunstfanaatjes | Cultuur In Dordrecht

Huis van Gijn

Nog zo’n leuk, leerzaam én budgettair uitje: Huis van Gijn! Wij bezoeken graag dit prachtige oude pand waar zakenman en verzamelaar Simon van Gijn samen met zijn vrouw Cornelia van 1864 tot 1922 woonde. Het voelt hier zo magisch, alsof de historische bewoners elk moment thuis kunnen komen. Van schilderijen, wapens, scheepsmodellen tot meubels, zilver en wandtapijten. Simon was gek op verzamelen, had er geld voor en alles wat hij kocht kreeg een plekje in het huis.

We kijken onze ogen uit, het is hier net alsof de tijd heeft stilgestaan. We wandelen door de keuken vol met goudkleurige koperen pannen, het fornuis en een tafel waar het personeel mocht eten. We bewonderen de mooi gedekte tafel in de eettafel vol met serviesgoed en rijen zilveren bestek. Mevrouw Van Gijn had haar eigen rode salon waar zij gasten kon ontvangen of theedrinken met vriendinnen. De grote zaal met kostbare wandtapijten werd gebruikt voor ontvangsten en partijen, we doen er even een klein dansje. Mijn zoontje is erg benieuwd naar de wc, dat ziet er toch wel wat anders uit dan die van ons thuis. Van Gijn bracht heel wat tijd door in zijn bibliotheek en studeerkamer, de boekenkasten puilen uit van zeldzame oude drukken. De tweede verdieping was het domein van de dienstboden, met  slaapkamers en een grote wasruimte met een linnenpers.

Huis van Gijn met kinderen

Kinderactiviteiten Huis van Gijn

Speurblad

Hoe zag de werkdag van een dienstmeid eruit in 1900? En hoe vulden mijnheer en mevrouw Van Gijn hun dagen? Met het leuke speurblad neemt juffrouw Fijn van Draat, het hoofd van de huishouding, ons mee op pad. Bij elke kamer hoort een vraag of opdracht, zo krijgen we echt een beeld hoe deze rijke familie en hun personeel leefden.

Verkleden

Op de rommelzolder van Huis Van Gijn is een verkleedruimte ingericht met paskleding voor volwassen en kinderen. Hier kun je ervaren hoe het is om een japon als Cornelia of de warme kamerjas van Simon te dragen. Deze kledingstukken kun je over je eigen kleren heen aantrekken.

Speelgoedzolder

Als kers op de taart eindigt ons bezoek op de speelgoedzolder. Hier bevindt zich een van de oudste speelgoedcollecties van Nederland. Naast de oude collecties voertuigjes, toverlantaarns en poppenhuizen zien we prachtige draaimolens. In de speelhoek mogen kids ook zelf spelen.

Museumhapperjte

Het gratis museumhappertje die je bij de balie kunt ophalen, is een leuke toevoeging voor het bezoek. Ken je die nog uit je eigen basisschooltijd? Het was even nadenken hoe we ‘m ook alweer moesten vouwen, maar het komt helemaal weer terug. Met het happertje ontdek je het museum spelenderwijs. Ineens vallen kleuren, geluiden en voorwerpen op die je anders misschien niet eens had gezien.

Museumcafé

We eindigen ons bezoek in het fijnste museumcafé (vind ik!) met een goeie kaart én fijn speelkeukentje voor kinderen. Vergeet ook niet de prachtige tuin te bekijken. Bij mooi weer zijn de tuindeuren open en zit je er heerlijk op het terras onder de eeuwenoude plataan.

Volg Brigitte & Max op instagram.com/kunstfanaatjes en deel hier ook jullie eigen avonturen!

Ontdek meer @cultuurindordrecht