Events

Van Dik Hout

za 28 dec. 2024
21:00

Het is dertig jaar geleden dat Van Dik Hout de vaderlandse hitlijsten bestormt met hun onverwoestbare klassieker Stil In Mij. Vier van hen, Martin, Sandro Assorgia, (gitaar), Dave Rensmaag (gitaar) en Ben Kribben (bas) leren elkaar kennen op Openbare Scholengemeenschap Nieuwediep, waar ze in 1985 een bandje beginnen. Drummer Louis de Wit (van het Johannes College) voegt zich er later bij. Vijf lefgozertjes met Noord-Hollandse branie. Ze delen een warm kloppend rockhart en liefde voor een rafelige gitaarsound. Pearl Jam, Neil Young, Stones en Black Crowes vormen hun referentiekader. Ze zijn van de generatie Nirvana en kruiden hun rock met grunge. Hun eerste Nederlandstalige liedjes schrijven Martin en Sandro samen tussen de pizzadozen en Parmezaanse kaas in een ruimte die ze het rockhok noemen, boven bij de pizzeria Costa Smeralda van Sandro’s ouders. Martin: ‘Ik kan me het beste uitdrukken in het Nederlands.’ Nederlandstalige rock is op dat moment allerminst een vanzelfsprekendheid.

De single Stil in Mij – gereleased op 5 mei 1994 – is vandaag de dag goed voor bijna 40 miljoen streams op Spotify, maar doet bij de release aanvankelijk heel lang niks. Pas wanneer Wim Rigter en Frits Spits Stil In Mij gaat draaien volgen meerdere omroepen. Veronica programmeert Van Dik Hout op hun Hollands Hits Festival. Ineens staan daar 30.000 mensen Stil In Mij mee te brullen. De zomer van 1994 is de zomer van Stil In Mij. Rond de eeuwwisseling verkiezen 3FM-luisteraars de song tot beste Nederlandstalige single aller tijden. Debuutalbum Van Dik Hout wordt in sneltreinvaart platina, met bijna 200.000 verkochte exemplaren. In 1999 vormt Van Dik Hout met Acda & Munnik de gelegenheidsformatie De Poema’s. Samen scoren ze de hits Mijn Houten Hart en Zij Maakt Het Verschil (nr 1.) en vullen ze vier keer de Heineken Music Hall.

Van Dik Hout is drie decennia lang een household name in de vaderlandse popcultuur. Ze slepen vele prijzen en Awards in de wacht. Een Edison (beste Groep Nationaal Populair), Gouden Hap, drie keer Beste Rockgroep volgens de lezers van Hitkrant. Vijf keer op rij een TMF Award: Beste Rockgroep Binnenland. Ze hadden ooit ook een bandkanarie. Deze heette Dikkie en overleed vrij snel na de release van hun derde album Kopstoot Van Een Vlinder. In 2002 spelen ze in de Arena tijdens het huwelijksconcert voor Máxima en Willem-Alexander. Hun steevast uitverkochte optredens in Paradiso rond de jaarwisseling vormen inmiddels een legendarisch jaarlijks terugkerend ritueel. Ze zijn trots op hun festivalreputatie en staan op alle grote festivals: Noorderslag, Parkpop, Lowlands etc. Hun eerste keer op Pinkpop in 1995 vergeten ze nooit meer. Martin: ‘We werden als jonge honden op zo’n groot podium gegooid en alle zenuwen en alle bravoure kwamen samen.’ Ander hoogtepunt op festivalgebied: optreden op Concert At Sea in 2018. Sandro: ‘Een grote triomf, gaf een inspirerende boost.’ Drie jaar later overlijdt hun toenmalige drummer Oscar Kraal. Hun gevoelens daarover verwerken ze prachtig bezield in het nummer Op De Golven Dansen Wij, dat Frits Spits inspireert tot de titel van zijn recente boek. Van Dik Hout beschouwt het als een bijzonder voorrecht en verheugt zich erop om Dertig Jaar Stil In Mij niet geruisloos voorbij te laten gaan, maar uitbundig en luidruchtig rockend te vieren met hun fans op zaterdag 18 mei 2024 in AFAS LIVE in Amsterdam en nog lang daarna.

Vergelijkbare evenementen

Concert

Memphis Maniacs – Farewell Tour

vr 4 apr. 2025 21:00
Concert

OPACITY X SANTØS INVITES

za 16 nov. 2024 15:00
Concert

Wild Romance

vr 4 okt. 2024 20:00
Concert

Eclecta

za 21 sep. 2024 23:55
Concert

Extended Dimensions

za 3 aug. 2024 21:00
Concert

Resonant

za 20 jul. 2024 21:00