Events

LIBERTÉ!

za 19 okt. 2024 - za 23 mrt. 2024

 

In oktober 2024 opent in het Dordrechts Museum de tentoonstelling LIBERTÉ! – Ary Scheffer en de Franse Romantiek. Deze tentoonstelling neemt je mee terug naar het Parijs van de negentiende eeuw, een tijd van politieke onrust en culturele bloei. Kunstenaars zetten hun penselen in als wapens en klommen zelf op de barricades. Zo ook de uit Dordrecht afkomstige Ary Scheffer die al snel een van de beroemdste schilders van Parijs werd. Nog altijd hangt zijn werk in het Louvre. Samen met kunstenaars als Delacroix en Géricault streed hij voor vrijheid en gelijkheid; de idealen van de Franse Revolutie van 1789. Het verhaal van Scheffer en de Franse Romantiek is een Europees én actueel verhaal dat met deze tentoonstelling voor het eerst in Nederland wordt verteld.

Het was de tijd van het collectief versus het individu. Van individuele vrijheid en expressie. Op allerlei vlakken leeft dit romantische gedachtegoed nu nog voort. Hedendaagse thema’s als de macht van de burger, de kracht van actievoeren, de hang naar nationale autonomie en de gevolgen van onafhankelijkheidsoorlogen vonden hun weerklank in de vaak metersgrote, indrukwekkende schilderijen. Er zijn niet veel stromingen waarbij er sprake is van zo’n grote wisselwerking tussen maatschappelijke ontwikkelingen, filosofie, religie, kunst, muziek en literatuur.

Het Dordrechts Museum bezit de grootste collectie Scheffers ter wereld, waarvan de meest indrukwekkende werken tijdens de tentoonstelling worden getoond. Daarnaast zijn er ook veel bijzondere bruiklenen te bewonderen. Zo zal een olieverfschets van het wereldberoemde Vlot van Médusa door Géricault te zien zijn (Musée des Beaux-Arts, Angers) en kunnen bezoekers genieten van Ingres’ Paolo en Francesca (Barber Institute of Fine Arts, Birmingham). Daarnaast wordt Jacob die vecht met de engel van Eugène Delacroix, afkomstig uit Belvedere Museum in Wenen, getoond.

Vergelijkbare evenementen

Educatief
Expositie
Overige activiteiten
Voor kids

HOF op zondag

zo 5 mei 2024
Expositie

Hof Live Seksuele Vrijheid

do 18 apr. 2024
Expositie

Lyrische Abstractie 2

za 23 mrt. 2024 - zo 28 apr. 2024
Expositie

Weefsel van Verhalen

za 23 mrt. 2024 - zo 28 apr. 2024
Expositie

Pictura in the picture

vr 1 mrt. 2024 - do 31 okt. 2024
Expositie

Lente in het huis

di 5 mrt. 2024 - zo 2 jun. 2024