Events

VRIENDEN | Tanya Atanasova

za 4 nov. 2023 - zo 31 dec. 2023

Wat doe je als de wereld zoals je die altijd gekend hebt, verdwijnt? 
Tanya Atanasova werd geboren in Bulgarije, toen dat land nog een communistische dictatuur was.  Als tiener maakte ze mee hoe haar land door een diepe crisis ging. In de wilde chaos van post-communistisch Bulgarije studeerde ze als kunstenares aan de academie van Sofia. Het was uiteindelijk de liefde voor de grote meesters van de schilderkunst die haar naar Antwerpen leidde. Daar werkte ze tussen 2017 en 2021 aan een reeks portretten van mensen die ze op haar levenspad heeft ontmoet. 

Ze zouden voor de oppervlakkige kijker kunnen doorgaan als paspoortfoto’s, op een dronken nacht genomen in een verlaten foto-automaat. Maar de portretten die Tanya Atanasova schildert getuigen van een groot vakmanschap. Ze tonen de modellen als kwetsbare mensen die zich – tevergeefs – proberen te verschuilen – onder een octopus, achter een plastic zak, een muziekinstrument of een visbokaal… De reeks “Vrienden” is een ode aan de vriendschap, die in woelige tijden vaak het enige houvast was voor de kunstenares – maar het is ook een psychologisch onderzoek naar wat ons als individu definieert. Ontlenen we onze identiteit aan en definiëren we ons door de dingen waarmee we ons omringen? Of gebruiken we die dingen als een harnas om onze kwetsbare ziel te beschermen?
 
Tanya Atanasova werd geïnspireerd door het hyperrealisme van kunstenaars als Eloy Morales bij wie ze ook een stage volgde, maar ze wil met haar werk zeker geen fotografisch realisme nastreven. Als klassiek geschoold schilder gaat ze op zoek naar een evenwicht tussen realisme en symboliek. Haar werk was al te zien in het MEAM in Barcelona als onderdeel van de exposities “Painting Today” en “Women Painting”. Ze werd ook geselecteerd voor Ongezien #4 in het Antwerpse Havenhuis, “The creator and the muse” in het Zhou B. Art Center in Chicago en de “Woman”-show in James Baird Gallery, Canada.
 
Onze wereld mag dan ingrijpend veranderen maar het beeld van degenen die ons leven mee bepaald hebben, dragen we altijd met ons mee. Vrienden… zullen er altijd zijn. Dat is de rode draad van deze bijzondere expositie.

Tijdens exposities is de galerie geopend op dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Vergelijkbare evenementen

Expositie

Ode aan het Landschap

vr 15 dec. 2023 - zo 7 jan. 2024
Expositie

Het Hemelse Gerecht

vr 15 dec. 2023 - vr 10 mrt. 2023
Expositie

Colorfull Gestures Revisited

wo 6 dec. 2023 - ma 11 dec. 2023
Expositie

De Scheffer

zo 31 mrt. 2024 - do 31 aug. 2023
Expositie

Gebroeders Van Strij

za 17 feb. 2024 - zo 1 sep. 2024
Expositie
Overige activiteiten
Voor kids

Workshop Maskerspel

wo 3 jan. 2024 14:30