Events

Johannes Passion, Johann Sebastian Bach

za 23 mrt. 2024
20:00 - 22:30

Toonkunstkoor Dordrecht is enthousiast en voortvarend bezig Bach’s ‘oudere broer van de Matthäus’ voor te bereiden. Het voelt als een groot voorrecht om deze grootmeesterlijke passiemuziek weer te mogen brengen. Op 7 april 1724 klonk in de Nicolaikirche in Leipzig ‘de Johannes’ voor het eerst, dus vieren we met dit concert ook nog eens zijn 300e verjaardag!
Bachs Johannes-Passion is een aangrijpend en meeslepend rechtbankdrama, waarin een ontzagwekkende en betrokken Christus uiteindelijk zegeviert. Bach gebruikte alle middelen die hij maar kon verzinnen om de tekst tot leven te brengen en invoelbaar te maken. En hij slaagde met glans. Of je er nu naar luistert als pure muziek of bekend bent met het lijdensverhaal – deze muziek komt onherroepelijk binnen.
Het evangelieverhaal wordt in een o zo expressieve toonzetting verteld door de evangelist en de verschillende rollen (Jezus, Pilatus, Petrus e.a.). Op sleutelmomenten zijn er onderbrekingen door aria’s, koralen en turbae. De door de solisten gezongen aria’s leveren in vrije poëzie intense emotionele reacties op de gebeurtenissen. Wát een drama, klankkleurenpracht en contrast stopte Bach bijvoorbeeld in Es ist vollbracht! De twaalf koralen zijn bekende, in vierstemmige harmonisatie gezette kerkliederen, waarin lering wordt getrokken uit wat is voorafgegaan. Ook de veertien turbae worden door het koor gezongen. Dit zijn felle, dramatische koortjes waarin Bach het haatdragende volk, huichelachtige schriftgeleerden, onverschillige soldaten en plagerige omstanders een stem geeft. Zij maken de Johannes Passion pittig en soms zelfs rauw.
Kom luisteren en geniet met ons mee, je bent van harte welkom!

met medewerking van:
Yvonne Peters – dirigent
Accademia Amsterdam – orkestbegeleiding
Margriet den Hartog – basso continuo Adrian Fernandes – tenor (evangelist)
Emilio Aguilar – tenor (aria’s)
Pauline Doolaard – sopraan
Emilie Wijers – alt
Tom Jansen – bas (Christus)
Cyprien Crabbé – bas (aria’s, Pilatus en Petrus)