Op zaterdag 24 mei 2025 zijn de bunkers langs de Nederlandse kust één dag samen open voor publiek. Van Zeeland tot en met de Waddeneilanden kun je tussen 10.00 en 17.00 uur een kijkje nemen in deze bijzondere bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog die onderdeel waren van de Atlantikwall*. Vaak nauwelijks zichtbaar in het landschap en soms grotendeels onder het zand of begroeid door planten, herinneren ze nog altijd aan een belangrijke en ingrijpende periode in onze geschiedenis. In 2025 is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd én het is de 10de editie van Bunkerdag.
In Dordrecht (Willemsdorp) zijn aan de Rijksstraatweg maar liefst 3 bunkers geopend. De manschappenbunker met flakbedding, is een unieke bunker door de opstelling voor luchtafweergeschut op het dak. Alle onderdelen in de bunker zijn weer werkend gemaakt en het kleine bunkermuseum geeft een goed beeld van hoe een bunker functioneerde. Op het terrein voor de bunker spelen acteurs het leven van de Duitse soldaten in de oorlog na. In het leefvertrek van manschappenbunker 502 worden de dagelijkse bezigheden uitgebeeld. Op de flakbedding (luchtafweerpositie) hebben de soldaten bewakingstaken. In de naastgelegen tobruk, gelegen aan het water en uitkijkend over de Dordtse Kil, nemen de acteurs een gevechtspositie in, zoals deze er tijdens de Tweede Wereldoorlog uitzag. Keep them Rolling is aanwezig met een aantal geallieerde voertuigen en speciaal voor kinderen is er ook een speurtocht ontwikkeld. Groepsschuilplaats type P is een Nederlands militairbouwwerk. Deze is gebouwd in 1940, vlak voor het uitbreken van de oorlog. Hier is een documentaire te zien die het verhaal vertelt over een oud bewoner van Willemsdorp, die als kleine jongen de luchtlandingen in mei 1940 heeft meegemaakt.
*Wat is de Atlantikwall? Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde nazi-Duitsland een verdedigingslinie langs de West-Europese kust om een aanval van de geallieerden te voorkomen. Deze zogenoemde Atlantikwall liep helemaal van Noorwegen tot aan de grens met Spanje, over een lengte van zo’n 5000 kilometer. Het verbindt tienduizenden bunkercomplexen en andere verdedigingswerken met elkaar. Ook in Nederland werden op strategische plekken langs de kust honderden bunkers, tankmuren en loopgraven aangelegd. Dit had grote gevolgen: veel bewoners werden gedwongen hun huis te verlaten om plaats te maken voor de bouw van deze verdedigingswerken. De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting in een vesting, waarvan de sporen tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn.