Events

Anja de Jong Waterberichten

za 31 aug. 2024 - zo 13 okt. 2024

Als Dordtse stadskunstenaar onderzoekt Anja de Jong hoe de regio Dordrecht omgaat met het water. Centraal staan de toenemende risico’s als gevolg van klimaatverandering. In de afgelopen jaren fotografeerde zij stadsgezichten en landschappen van dicht bij huis, het rivierengebied waarin de stad is gelegen, tot aan de kust bij de Noordzee. Haar onderzoek resulteert in een serie foto’s waarvan een selectie wordt gepresenteerd in de tentoonstelling Waterberichten in de Kunstkerk, gelegen in het culturele hart van Dordrecht.

De tentoonstelling Waterberichten komt is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Regionaal Archief Dordrecht en de Kunstkerk. Voor openingstijden verwijzen we je naar de website van de Kunstkerk.

Kenmerkend voor De Jong is haar ingetogen, documenterende en scherp observerende beeldtaal. Zij toont hoe en óf ruimtelijke inrichting, infrastructuur, industrie en leefomgeving zijn ontworpen om samen met het water te kunnen leven. Daarmee maakt ze zichtbaar hoe water op gezette tijden en onder veranderende klimatologische omstandigheden het landschap doet veranderen. In Waterberichten neemt De Jong de kijker vanuit het historische centrum van Dordrecht mee naar meer buitendijkse woningbouw, en landschappen aangelegd voor recreatie. Om vervolgens verder van huis de ‘nieuwe natuur’ met polders en buitenpolders vast te leggen. Het zijn landschappen met daarin bruggen, waterkeringen, en een scala aan installaties die het eiland van Dordrecht beschermen tegen het water.

Dordrecht en het water

Waterberichten is een vervolg op De Jongs eerdere project Monuments of Climate Change. Hierin onderzoekt en fotografeert zij de eindeloze aanpassingen in het Nederlandse landschap gemaakt voor het water. Als stadskunstenaar richt zij haar blik op Dordrecht. Op het Eiland van Dordrecht loopt dwars door de oude binnenstad de laagste zeedijk van Nederland wat een risico vormt in een veranderend waterlandshap. Tegelijkertijd heeft Dordrecht ook een open verbinding met zee, een unieke situatie waarvan de stad als zeehaven profiteert.

Informatie over de tentoonstelling vind je op de website van het regionaal Archief Dordrecht. Voor bezoekersinformatie verwijzen we je naar de website van de Kunstkerk.

Vergelijkbare evenementen

Expositie

Bezichtiging expo Crossroads

vr 5 jul. 2024 - za 31 aug. 2024
Expositie

Anja de Jong - fotografie

za 31 aug. 2024 - ma 14 okt. 2024
Expositie

Art of Living

vr 21 jun. 2024 - za 24 aug. 2024
Expositie

Kunst voor de Kost

za 20 apr. 2024 - zo 8 sep. 2024
Expositie

Expositie van Bryan Daane, Nout Schepman in samenwerking met Street Artist Joshua

do 29 jun. 2023 - za 31 aug. 2024
Expositie

Zwart op wit

za 5 okt. 2024 - zo 12 jan. 2025