Locaties

Biesboschhal

De Biesboschhal ligt op de Staart, een landtong in het noordoosten van Dordrecht. Deze landtong bestond tot aan het begin van de twintigste eeuw uit gorzen,de Veerplaat en de Kerkeplaat. De gorzen liepen bij hoogwater onder en werden daardoor gebruikt voor houtkap en zalmvisserij. Aan het eind van de negentiende eeuw hoogde de gemeente de gorzen op en werd de landtong beschikbaar gemaakt voor de bouw van schepen.

In 1901 opende ir. J. Bijvoet er de NV Scheepswerf Dordrecht. Hiervoor liet hij de havenkom aan de Merwedezijde aanleggen. Meer naar het oosten vestigde zich in 1917 machinefabriek De Biesbosch. De bedrijven fuseerden in 1927. Pas in 1938 gebruikte men de naam Scheepswerf en Machinefabriek De Biesbosch. Het bedrijf legde zich toe op de assemblage van schepen die in Amerika waren geprefabriceerd. Later produceerde men ook duwbakken, binnenvaartschepen en coasters.

In de hoogtijdagen van de machinefabriek waren er meer dan 750 mensen in dienst. Door het gebrek aan opdrachten moest de fabriek in 2000 haar deuren sluiten. Tot en met de eeuwwisseling liepen er ongeveer negenhonderd schepen van stapel. 

Ook leuk voor jou?

Monumenten
Musea

Dordrechts Museum

Museumstraat 40, Dordrecht
Vergaderlocaties
Monumenten
Musea

Nationaal Onderwijsmuseum

Burgemeester de Raadtsingel 97, Dordrecht
Monumenten
Musea

Museum 1940-1945

Nieuwe Haven 27-28, Dordrecht
Monumenten
Musea

Binnenvaartmuseum

Maasstraat 13, Dordrecht
Monumenten
Musea

Dordts Patriciƫrshuis - Museum aan de Maas

Wolwevershaven 9, Dordrecht
Monumenten

Schouwburg Kunstmin - Monument

Sint Jorisweg 76, Dordrecht