Locaties

Augustijnenhof

Wat is een mooiere locatie voor onderzoek naar het rijke verleden van Dordrecht, dan de plek waar al in 1275 geschiedenis werd geschreven? Het documentatie- en Kenniscentrum is gevestigd in het vroegere Augustijnenklooster, direct naast het Regionaal Archief Dordrecht en museum Het Hof van Nederland. Daarmee is het oude kloostercomplex één grote cultuurhistorische beleving geworden. In een hoog tempo worden de Dordtse archieven gedigitaliseerd. Onderzoekers krijgen hierdoor toegang tot vele historische bronnen, bibliotheken en beeldbanken. Deze kunnen 24 uur per dag op internet worden geraadpleegd. Kenmerkend voor deze ontwikkeling is dat het onderzoek zich steeds meer verplaatst naar de thuisomgeving, zodat onderzoekers elkaar nauwelijks meer ontmoeten. Wij zijn van mening dat dit een ontwikkeling is die het historisch onderzoek niet ten goede komt. Stichting Illustre Dordracum heeft daarom de wens onderzoekers te ondersteunen én met elkaar in contact te brengen! Het Augustijnenhof stelt onderzoekers – jong én oud – in de gelegenheid om van gedachten te wisselen over de geschiedenis van onze stad. Ook bieden we hulp op het gebied van historisch onderzoek. Dit kan door samen te zoeken in de collectie van het Augustijnenhof of in de talloze digitale bronnen die op het internet voorhanden zijn. Of het nu gaat om het lezen van oud schrift, het onderbouwen van een onderzoek of om de begeleiding van een scriptie, onze vrijwilligers helpen u graag op weg. Het Augustijnenhof beschikt over diverse faciliteiten en apparatuur om de bezoekers van dienst te kunnen zijn.

Expositie
Op de eerste verdieping vind je de expositie over de Canon van Dordrecht met wisselende vensters over de lokale historie. De Dordtse geschiedenis wordt met verhalen en beeldmateriaal tot leven gewekt. Gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Augustijnenhof.

Vergaderlocatie
Wilt u op een historische locatie vergaderen? Een lezing, cursus of workshop geven? Dat kan in het Augustijnenhof.
Op de eerste verdieping van ons monumentale pand Hof 15 hebben we de sfeervolle Augustijnenzaal beschikbaar, die per trap bereikbaar is (er is dus geen lift). De zaal biedt plaats aan 60 personen en is voorzien van een beamer en laptop. Internet is beschikbaar. Voor koffie en thee kan worden gezorgd. 

Ook leuk voor jou?

Amateurkunst
Educatie

Werelddansvereniging Machar Dordrecht

Van Schendelstraat 27, Dordrecht
Educatie

Dubbelsteyn Muziekonderwijscentrum

Dubbelsteynlaan West 70, Dordrecht
Educatie

Vocal Harmony Academie

Noordendijk 173A, Dordrecht
Educatie

Dordt Literair

Groenmarkt 153, Dordrecht
Educatie
Galerieën en expositieruimtes

Regionaal Archief Dordrecht

Hof 6, Dordrecht
Educatie
Galerieën en expositieruimtes
Podia

DOOR Dordrecht

Munt 5, Dordrecht